Julgranar [year]

julgran

Traditionen att ta in en gran och pynta den är väldigt gammal, även om den kom till Sverige först på 1800-talet. Det finns väldigt många olika varianter när det kommer till när granen ska resas och tas bort, hur det ska gå till när den tas bort och så vidare.

I dag är det sällan lika viktigt när julgranen kommer fram, och finns det ett specifikt datum så är det snarare ett datum man har bestämt inom familj.

En del klär julgranen på första advent och andra första december, men många väntar längre än så – till dagen innan julafton, till exempel.

Något som är extra roligt med julgranarna är att de kan se ut nästan hur som helst, det är upp till var och en att välja hur julgranen ska dekoreras.

Använder man plastgran så finns dessa även i olika färger, och detsamma gäller förstås julkulorna och övriga dekorationer. Detta gör att ingen julgran är den andra lik.

Vanligt är dock att julgranen har kulor, glitter och en ljusslinga eller liknande. I många granar finns dock inbyggda ljus, och det finns även trådlösa ljus till julgranen. Det finns helt enkelt oändligt med möjligheter när man dekorerar en julgran.

En julgran kan även användas på många olika platser, och inte bara i hemmet. Många julgranar fungerar även att använda utomhus, till exempel i trädgården. Och det är knappast ovanligt att det finns en julgran på olika arbetsplatser.

julgranskulor

Här har vi samlat fyra riktigt fina julgranar, och förmodligen kommer någon av dessa att falla dig i smaken – oavsett om du söker en stor julgran, en klassisk julgran, en smidig julgran, en praktisk julgran eller någonting helt annat.


Traditionell julgran eller plastgran?

Även om många tycker att det blir en väldigt speciell känsla med riktiga julgranar, så finns det också väldigt många fördelar men plastgranar. Först och främst så skräpar de inte ned på samma sätt som en riktigt gran, och det blir även enklare att plocka ned granen och ställa in den i förrådet när den har gjort sitt.

Att man kan återanvända samma julgran år efter år är också en stor fördel förstås, eftersom med sparar både tid och pengar när man slipper köpa en ny gran varje år. Dessutom kan det faktiskt hända att fästingar och insekter följer med granen in om man köper en riktig gran, och den risken är nästan obefintlig med en plastgran.

Ska man köpa en plastgran så kan man med fördel utgå helt från vad som passar i ens hem. Det finns som sagt många olika plastgranar idag, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar både hemmet och ens egen smak.

Om du bor trångt men ändå vill ha en julgran så kan du till exempel välja en smalare modell, eller kanske en halv julgran? Ja, det finns faktiskt sådana också, som placeras mot en vägg. Ett annat alternativ är en mindre julgran, till exempel en liten som ställs på bordet, eller en som bara är något kortare och smalare än vanliga.

Att plastgranar finns i många olika färger gör dessutom att du kan välja en som passar perfekt i ditt hem. Om du inte vill experimentera med olika färger så kommer förmodligen en vit plastgran att smälta in, oavsett hur det ser ut hemma hos dig. Vita julgranar är stilrena och diskreta, men också moderna. Eller så väljer du en klassisk grön gran, och även där finns många olika varianter och utseenden.