Black Friday Rea 2020

Black Friday Rea

Ingen har väl missat den nytillkomna shoppingdagen Black Friday, som skapat stor hysteri i USA och även blivit allt mer populär i Sverige på senare år. Nytillkommen är kanske fel ord, med tanke på att den faktiskt har en lång historia i USA, men i Sverige är den nyare.

I Sverige förknippar vi främst Black Friday med bra erbjudanden i nätbutiker, men i USA skapar dagen ofta kaos i butikerna. Även om priserna är betydligt lägre i USA under Black Friday, så finns det faktiskt en hel del bra erbjudanden även i Sverige.

Vad är Black Friday?

Black Friday kommer från början från USA, och den inträffar dagen efter Thanksgiving varje år.

I USA har denna dag en lång historia, från 1800-talet, men det är först på senare år som det har blivit stor hysteri.

Black Friday brukar anses vara starten på julhandeln, och ett utmärkt tillfälle att börja inhandla julklappar.

Black Friday erbjudanden

Black Friday handlar helt enkelt om bra erbjudanden, och vill man vara med under en Black Friday rea och hitta de bästa erbjudanden så kan det vara bra att fundera redan innan på vad man är ute efter.

Det kan helt enkelt vara ett utmärkt tillfälle att köpa något man ändå behöver, eller varför inte börja köpa julklappar.

Om man inte har shoppat under Black Friday tidigare så funderar man förmodligen över hur mycket pengar man faktiskt kan spara – är det verkligen bättre erbjudanden än annars? Det här varierar faktiskt väldigt mycket, men generellt kan man säga att det egentligen främst är fler erbjudanden än vanligt.

När det gäller hur mycket som går att spara under just Black Friday så varierar det som sagt stort, från fem procent och upp till hundra procent. Ja, det låter osannolikt, men det har även hänt att butiker erbjuder produkter gratis eller att det har funnits erbjudanden om gratis hotellnätter och liknande.

black friday sale

Det vanligaste är dock att det handlar om mellan 20 och 40 procent ungefär, även om det kan vara både mer och mindre än så.

Aktuella Black Friday och Black Week kampanjer

Den bästa rean brukar ofta finnas på elektronik, och inte minst tv-spel. Andra kategorier där rabatterna brukar vara höga är till exempel böcker, hörlurar, surfplattor och barnprodukter så som bilbarnstolar.

För att hitta bästa Black Friday erbjudandena bör man vara ute i god tid, eftersom en del varor tar slut fort.

Det kan också vara en bra idé att kolla runt hos de butiker, eller webbutiker, som man vanligtvis handlar hos. Det viktigaste är sällan att spara så mycket pengar som möjligt på en produkt, utan snarare att hitta något man faktiskt behöver till ett bättre pris än vanligt.

Varför kallas rean för Black Friday?

Black Friday betyder ”svart fredag”, och det finns flera olika förklaringar till att man har valt detta namn. Den mest realistiska förklaringen är kanske att försäljningssiffrorna går från rött till svart, det vill säga från minus till plus.

En annan förklaring är att namnet kommer från de folkmassor som bildas i och utanför butikerna, som gör att man inte kan se någonting. Ytterligare en teori är att namnet uppkom i Philadelphia på 60-talet, och att polisen försökte minska kaoset i butiker och på gator och skrämma bort människor genom att kalla dagen för just Black Friday.

Om den skulle stämma så lyckades polisen inte – Black Friday fortsatte att växa, och spred sig till andra länder, bland annat Sverige. Här är hysterin ännu inte lika stor som i USA, men visst är det även många svenskar som uppskattar den svarta fredagen.

Hur länge pågår Black Friday?

Hela tanken med Black Friday är att det ska vara en enda dag – från midnatt och fram till 23.59 på fredagen. Men i dag finns det flera olika varianter, och varje butik och webbshop väljer själva hur de vill lägga upp det.

En del kallar det istället för ”Black Week” och har erbjudanden under hela veckan – ofta med allra bäst erbjudanden på fredagen. Andra tjuvstartar Black Friday på torsdagen, eller också så låter man rean pågå under hela helgen – fram till Cyber Monday som börjar på måndagen. I år har många butiker valt att köra igång Black Friday redan i början av november på grund av pandemin, för att undvika trängsel i butikerna. Vissa butiker kör Black Friday varje fredag hela november månad.

Skillnaden mellan Black Friday i USA och i Sverige

Den stora skillnaden mellan Black Friday i USA respektive i Sverige är förmodligen att det är betydligt större i USA, och skapar en större hysteri.

Många köar utanför butikerna i flera veckor för att komma in först, och det blir ofta slagsmål om varorna.

En annan stor skillnad är att man i Sverige kanske främst shoppar på nätet under Black Friday – dels för att undvika eventuell stress och trängsel i butikerna, men också för att många bra erbjudanden finns just på nätet.

Dock börjar amerikanarna också gå över allt mer till internet på Black Friday, och generellt har försäljningen börjat minska lite i USA. I Sverige, däremot, växer Black Friday för varje år.

black friday erbjudanden

Men det är också viktigt att komma ihåg att svenskarna var väldigt sena med att haka på detta. I USA har det som sagt funnits sedan 1800-talet, även om det förstås har utvecklats och förändrats en del genom åren. I Sverige var det först 2013 som butikerna började uppmärksamma Black Friday, och många butiker hoppade på tåget ännu senare.

black friday möbler

Möbler

Om du behöver nya möbler så kan Black Friday vara ett utmärkt tillfälle att köpa sådant. Möbler är, som bekant, ofta dyra i inköp så här finns det helt klart pengar att spara. Varför inte passa på att köpa ny säng under Black Friday?

Väntar ni gäster över jul och/eller nyår så kanske det är dags att uppdatera gästsängen i gästrummet?

Story Plus BoxBed Pocket/Bonell kan vara ett bra alternativ. Den är inte bara bekväm och stilren, utan även smart – med förvaring i sängen!

story plus box bed säng md förvaring

Eller om det har blivit dags för en större säng till den lilla i familjen så är Daytona barnsäng

daytona barnsäng

En rolig säng formad som en bil, som garanterat kommer att uppskattas av den lilla bilfantasten.

Vitvaror

Även vitvaror är en sådan sak som kan kosta en hel del. På Black Friday kan du fynda vitvaror, om det är dags att köpa nya sådana. Om du till exempel håller på med en renovering och ska byta ut vitvaror så kan det vara en bra idé att avvakta lite och se vad som erbjuds under årets största shoppingdag.

Du kommer med stor sannolikhet att hitta bra Black Friday erbjudanden på både tvättmaskin och diskmaskin under Black Friday, om du letar efter sådant.

Varför inte en praktisk självdoserande tvättmaskin från Bosch som gör det enklare att tvätta.

självdoserande tvättmaskin bosch

Elektronik

Att fynda elektronik är populärt under Black Friday, och det är ofta här man hittar extra bra erbjudanden. Om du länge har gått och spanat på något specifikt så är det kanske nu du får läge att köpa det. Många passar till exempel på att köpa ny dator under Black Friday, men även TV, mobiltelefoner och tv-spel är populärt.

Kanske är du, som många andra, sugen på den nya iPhone 12 eller också så vill du ha en riktigt stor, 85 tums QLED tv från Samsung. Eller varför inte en 16 tums Apple CTO MacBook Pro.

fynda till barn

Fynda till de minsta

För föräldrar är Black Friday ett utmärkt tillfälle att handla hem barnkläder, och kanske framför allt vinterkläder. Även bilbarnstolar, barnvagnar och andra barnprodukter kan man passa på att köpa till bättre priser, och varför inte julklappar – eller presenter om någon fyller år snart?

När det gäller barnkläder så behöver garderoben ofta uppdateras med nya storlekar, speciellt när barnen är mindre. Även vinterkläderna måste man gå igenom för att se så de passar och är hela. Eftersom Black Friday infaller i slutet av November så kan det ofta vara en bra tid att klicka hem nya vinterkläder, eller andra kläder, om något fattas.

Regnställ

Ett fodrat regnställ behöver de flesta barn när det börjar bli både kallt och blött ute, till exempel ett varmt och mysigt set från Didriksons.

boardman regnställ barn

Varma vinterkläder

Även varma vinterkläder är ett måste inför den långa, kalla vintern. Reima Reimatec Vinteroverall är en riktigt bra overall som håller barnet varm under kyliga vinterdagar.

vinteroverall barn

Att köpa julklappar och presenter till barn är inte alltid det enklaste, eftersom det ofta känns som om de redan har precis allt som finns. Trots det går det faktiskt att hitta riktigt roliga leksaker som de inte redan har, och med stor sannolikhet kommer att älska.

Till de minsta är Playmobil ofta ett säkert kort, och där finns många olika varianter att välja mellan, till exempel Noaks Ark med massa roliga djur.

playmobil noaks ark

Om den lilla är nyfiken på mammas och pappas dator så kanske en egen liten dator med Greta Gris kan vara ett bra val.

greta gris

Och så får vi förstås inte glömma Fishers Prices First Word Puppy som är en uppskattad och dessutom lärorik leksak – och samtidigt ett mysigt mjukdjur.

fisherprice

Nästan alla mindre barn gillar Duplo, och det kan man inte heller få för mycket av – inte om man frågar dem i alla fall. Precis som vanligt Lego är ett säkert kort till lite äldre barn, så är Duplo ett säkert kort till lite mindre. Och då gärna ett stort set, till exempel ett med Godslok som kombinerar två stora favoriter för de flesta barn – Duplo och tåg.

lego duplo

Leksakskök är också en stor favorit bland nästan alla barn, och ofta även under lång tid – såväl ettåringar som sexåringar kan roas av ett leksakskök. Med Mickis leksakskök kan barnen både steka, laga mat i ugnen och diska. En julklapp som med stor sannolikhet kommer roa barnen i många timmar.

leksakskök

Passa på att testa en matkasse

Om du inte redan prenumererar på en matkasse så kan Black Friday vara ett bra tillfälle att prova på detta – många har nämligen bra erbjudanden även på matkassar under Black Friday. Om du redan prenumererar så kanske du istället kan passa på att prova en annan matkasse ett tag, för att se vilken du gillar bäst?

Att prenumerera på en matkasse innebär helt enkelt att du får mat levererad hem till dig. Du lagar maten själv, men allting som behövs finns i kassen. Ofta kan man välja hur många dagar kassen ska räcka, och tre eller fem dagar är de vanligaste alternativen. Ibland väljer man även hur många portioner man vill ha, och vilka alternativ som finns varierar en del men till exempel två eller fyra portioner är vanligt.

Linas Matkasse

Med Linas Matkasse får du själv välja dina måltider. Här kan du välja mellan många olika goda rätter, så som grillad lax med dragonyoghurt och rostad morot- och potatissallad, eller asiatisk wok med lime.

middagsfrid

Hos Middagsfrid kan du välja mellan till exempel vegetarisk matkasse, extra snabb matkasse och en matkasse som passar för barnfamiljer. Kassarna kan innehålla till exempel ljummen nudelsallad med räkor och syrlig korianderdressing, eller laxfilé med broccoli- och äppelsallad.

En matkasse kan göra vardagen lite enklare, och passar bra för den som jobbar mycket eller för barnfamiljer som har fullt upp med hämtningar och aktiviteter. Det kan också vara ett bra alternativ under till exempel lov, om man vill hinna göra andra saker än att handla mat, eller om man helt enkelt mest vill vara hemma när man inte behöver åka iväg. Kanske under jullovet, för att få mer kvalitétstid tillsammans, eller under vanliga veckor för att slippa stressa iväg till affären efter jobb och skola.

Annat som kan fyndas under Black Friday

Oavsett vad du vill shoppa så är sannolikheten stor att du hittar det till lite bättre priser under Black Friday. Allt från kläder, skor och smycken hos Guldfynd till leksaker hos Babyland och barnartiklar är nedsatt denna dag. Dammsugare, verktyg, barnkläder, parfymer – ja, till och med resor kan du fynda.

Om du har planer på att resa bort under jul eller nyår, eller efter årsskiftet, så är det en väldigt bra idé att hålla ögonen öppna under Black Friday – eller under hela Black Week. Många resor och övernattningar går nämligen att hitta till väldigt bra priser just då, och inte minst stughyra på skidorter för den som gillar att åka skidor eller bara vill resa bort i vinter.

Varför handla under Black Friday?

upplevelse gokart

Upplevelser

Upplevelser är ofta en perfekt julklapp till den som redan har allt, eller när det är svårt att hitta rätt julklapp till någon.

Gokart för hela familjen kan vara en perfekt julklapp till familjen som gillar fart, och en SPA dag på Kosta Boda Art Hotel passar bra till den som behöver koppla av en stund.

minnesspel med bilder

Pussel & Minnespel

Och för de minsta blir både Memory och pussel roligare om motiven är nära och kära, och kanske till och med dem själva.

personlig present

Personliga presenter

Personliga presenter är också perfekta när det är svårt att hitta rätt julklapp till någon. Kanske en stor fotobok med bilder på barnbarnen till mormor och morfar eller farmor och farfar, och ett espressoset med bilder på dig själv till den som gillar både espresso och dig.

Sammanfattning

Black Friday är helt enkelt en ganska smart shoppingdag, inte minst om man faktiskt behöver något. Passa på att klicka hem julklappar till nära och kära, presenter till kommande födelsedagar, kläder till barnen, matkassar till jullovet, nya vitvaror och möbler – eller unna dig den där telefonen, datorn eller smycket som du så länge har suktat efter.

Om du använder Black Friday till att fynda sådant som du ändå har tänkt att köpa, då kan du spara mycket pengar på dina köp. Men se upp så att du inte börjar klicka hem saker bara för att de är billiga – för då är risken stor att Black Friday snarare får dig att slösa pengar, istället för att spara.

Lämna en kommentar